Fincandaki Yin Yang
Kış güneşi, biraz jazz, biraz kahve… Kulağa nasıl geliyor? Şayet güzel geliyorsa, keyifli bir müzik açın ve yazıyı okumaya devam edin!
Elbette müptelası olduğumuz coffeeshop’a gidip, kahve keyfi yapmak eşi bulunmaz bir keyiftir. Evin bir köşesini Cafe ortamına çevirip, evde kahve demlemek de öyle…
Özellikle yurtdışında olmak üzere, birçok coffeshop’un içerisine girdiğinizde o aldığınız kahve kokusunun aslında genellikle suni oda kokusu olduğunu biliyor muydunuz? Ancak beyin, yapısı itibarıyla bu tür oyunlara maruz kalmayı çok sever. Algı, sizi yönetir. Bir fincan kahve içmek bazen yeterli gelmez. Olmadık duygu oyunları içerisinde bulabilirsiniz kendinizi. Seviyoruz kahveyi..!
O nefis koku, çekirdeğin tazeliği ile orantılı olarak, sahip olduğu aroma ölçüsünde ortama nüfuz etme derecesine sahiptir. Çekirdeğin tazeliği, ne zaman hasat edildiği ve buna göre; ne kadar süre içerisinde ve hangi koşullarda nakliye edildiği, depolandığı ile ilişkilidir.
Kahve yetiştiriciliği yapılan bölgelere göre hasat zamanı değişir. Genellikle Kuzey Yarımkürede Aralık ve Mart ayları arasında hasat yapılır. Güney Yarımkürede ise hasat zamanı mayıstan eylül ayına kadardır. 6-8 haftalık depolama ve nakliyat süresi göz önünde bulundurulduğunda, raf ömrü ve ürün tazeliği buna göre değerlendirilmelidir.
Hava değişiklikleri genellikle sabit olan Brezilya ve Etiyopya’da yılda birkaç defa hasat yapılabiliyorken; havası nemli ve kimi zaman ise kuru olan Guetamala’da yılda bir defa hasat yapılır.
Alım yapmak için çekirdek orijinine göre en uygun zamanlar;
Aralık-Temmuz ayları arasında en taze kahve çekirdeği başlıca; Costa Rica (Guatemala), Nicaragua, El Salvador orijinlidir.
Aralık-Mayıs arası Honduras, Meksika,
Temmuz-Aralık arası Java, Sumatra,
Aralık-Haziran arası Etiyopya, Tanzanya,
Aralık-Nisan arası Yemen’dir.
Venezuela,Kolombiya, Sumatra, Java ve Hindistan ise zaman zaman ‘yıllandırılmış’ çekirdek satışı yapabilmektedir.
Kahve çekirdeğini alıp, eve götürüp, tazeliğini ölçmenin ne kadar anlamı vardır tartışılır… Yine de; tazeliğe ilişkin tüm kriterleri göz önünde bulundurup, evde çekirdeğin tazeliğini ölçmek isterseniz, bir fincan ölçüsünde kahve demlemeniz yeterlidir. Eğer çekirdek taze ise; drip demleme sırasında kaynamış suyu çekirdeğin bulunduğu hazneye döktüğünüz esnada karbondioksit çıkışı gerçekleşeceği için kabarcıklar gözlemlenir. Her ne kadar bu gaz çıkışı tazeliğe dair belirleyici bir kriter olarak kabul edilse de; koyu kavrulmuş bazı tip çekirdekte gaz çıkışı derecesi az olabilir.
Harman ise yin yang felfesinde olduğu gibi zıtlıkların birbirini tamamlamasına göre değerlendirilebilir.
Genellikle asiditesi birbirini tamamlayan çekirdeklerin uyumu beğeniyle kabul edilir. Bölgesel yaklaşımlar olabileceği gibi birçok kahve sever için asiditesi düşük yumuşak içimli çekirdeklerin uyumu harman için idealdir.
Tadımda ise kriter; ilk sıcak yudumun ağızda döndürülerek soğuması ve soğudukça aromanın belirginleşmesidir. Alınan ikinci yudum her zaman için daha hoş kabul edilir.
Arasıra da olsa çekirdeği demlemek yerine, kıtır kıtır da yiyebilirsiniz! Bayat çekirdek kendini belli edecektir…