Soğuk Kahve
'Kahvenin soğuğu mu olurmuş?' demeyin... Dilimizi her zaman, elimizden geldiğince Türkçe kullanmayı sevdiğimizden yaz sıcağının vazgeçilmezlerinden 'Soğuk Kahveyi' bir de farklı gözle değerlendirin. Fakat içmeden önce bu yazıyı okumadan geçmeyin!
Öncesi bir tarihçesine bakalım...
Fransızlar, 17 yıllık Cezayir fetihlerinin bir parçası olarak Arap ve Berberi güçleriyle savaşmakla meşguldür. Fransız birliklerindeki bir askeri tabur, Cezayir’in başkentindeki Mazagran Kalesi’ni işgal ederler (1840). Uzun Afrika gecelerinde uyanık kalmak ve kavurucu sıcakla baş etmek için kahvelerine su eklerler ve soğuk içmeye karar verirler. Fransız ordusu tarafından Mazagran Savaşı sırasında icat edildiğinden de ‘‘mazagran’’ (veya masagran) ismini alır.
Paris'e döndükten sonra ise, Mazagran gazileri kafe sahiplerine bu içeceği müşterilere sunmalarını ve uzun bardaklarda servis etmelerini önerir. O andan itibaren, içecek “Café de Mazagran” olarak adlandırılır.
Yıllar boyunca, mazagran farklı ülkelerde farklı versiyonlarla yer almıştır. Avusturya'da, mazagran bir buz küpü ve bir kadeh rom içerir ve insanlar genellikle bir yudumda içkilerini yudumlarlarken, Katalonya'da mazagran bir dilim limonla gelir. Aynı şey Portekiz için de geçerlidir. Vietnam'da ise, buz üzerine soğutulmuş şekerli süt ilave edilerek servis edilir.
Buzlu kahve, sıcak kahve gibi, bugün neredeyse sınırsız bir içecek listesine sahiptir. Buzlu kahvenin en popüler versiyonlarından biri “frappé” dir. Nescafe’nin temsilcisi Dimitris Vakondios, 1957 yılında Selanik Uluslararası Fuarı'nda sıcak suya erişimi olmadığından; hazır kahve, soğuk su ve buzu karıştırarak deneyler yapmıştır. Yani frappé tesadüfen icat edilmiştir. Frappé kelimesi, frapper (dövmek) fiilinden gelen Fransızca bir kelimedir, ancak içki bir Yunan favorisidir.
Diğer taraftan, buzlu kahve, 1995 yılında Starbucks'ın, harmanlanmış buzlu kahve içeceği olan ve ticari markalı Frappuccino'sunu (frappé + cappuccino) piyasaya sürdüğü zaman büyük oranda ilgi görmüş ve yayılmıştır. Son yıllarda buzun her yerde bulunması, buzlu kahvenin popülaritesinin artmasına yardımcı olmuştur. Günümüzde ise buzlu kahve; espresso, filtre kahve, süt, farklı alkollü ve alkolsüz içecekler ve şuruplar ile belirli oranlarda karıştırılarak çeşitli şekillerde servis edilmektedir.
SOĞUK KAHVE ÇEŞİTLERİ VE ANILDIĞI ÜLKELER
Mazagran (Cezayir): Cezayir kökenli soğuk ve şekerli kahvedir. Portekiz versiyonunda espresso, limon ve rom kullanılır. Avusturya versiyonunda ise rom eklenip buz ile servis edilir. Önceden tatlandırılmış espressonun içine buz ve limon koyarak hızlı şekilde hazırlanabilir.
Frappé (Yunanistan): Bu Yunan içeceği geleneksel olarak hazır kahve, su, süt ve şekerden yapılır. Malzemeler eklenir, iyice çalkalanır ve buz üzerinde servis yapılır.
Affogato (İtalya): Bu, buzlu kahve ile geleneksel kremalı soğuk kahve arasında bir yere tekabül eder. Bir affogato, bir kepçe vanilyalı dondurma üzerinde servis edilen güçlü bir espressodur.
Oliang (Tayland): Bu geleneksel Tay buzlu kahvesi lezzetini soya fasulyesi, susam ve mısırdan ve bazen de kakuleden alır. Tatlandırılmış ve yoğunlaştırılmış süt veya buharlaştırılmış süt veya şekersiz yoğunlaştırılmış süt ile servis edilir ve kremsi, tatlı bir zevktir.
Eiskaffee (Almanya): Alman eiskaffee, üzerinde dondurma, rendelenmiş çikolata ve krem şanti bulunan sert bir kahvedir.
Mocha Cola (Brezilya): Yüksek bir kafein arıyorsanız, bu içecek tam size göre. Kahve, bol çikolata ve kola ile servis edilir.
Cà Phê Trúng (Vietnam): Bazen hindiba ile demlenir, bazen de Arabica ve Robusta çekirdeklerinin bir karışımıdır. Bu kahve serttir ancak yoğunlaştırılmış sütün tatlılığı ile iyi uyum sağlar.
Yuanyang (Hong Kong): Hong Kong, buzlu kahvede ekstra kafein bulacağınız başka bir ülkedir. Yuanyang, buz üzerinde servis edilen sütlü çay ve kahve karışımıdır.
Es Alpukat Kopi (Endenozya): Alpukat, Endonezyaca avokado anlamına gelir. İçecek, kahve ve smoothie arasında bir dengededir. Bütün bir avokado dilimlenerek, espresso, süt ve çikolata/çikolata şurubuyla karıştırılır. Genellikle öğleden sonra atıştırması olarak tüketilir.
Aisu Kohi (Japonya): Japon buzlu kahvesini yapmak için, kahve doğrudan buz üzerinde demlenir. Yani önceden soğutmanıza gerek yoktur. Bu sadece hızlı demlenebilir olmakla kalmaz, aynı zamanda soğuk demleme ile elde edilemeyen karmaşık bir lezzet yaratır.
SIK TÜKETİLEN VE KOLAYLIKLA EVİNİZDE DEMLEYEBİLECEĞİNİZ 5 SOĞUK KAHVE TARİFİ
Cold Brew: Soğuk demleme anlamına gelen cold brew, kalın öğütülmüş kahve çekirdeklerinin soğuk suyun içerisinde 18-24 saat aralığında demlenmesiyle elde edilen ve buzla servis edilen özel bir kahvedir.
Tarif: 50 gr kalın öğütülmüş kahve, 500 ml soğuk su ile bir kavanoza dökülür. 18-24 saat arasında buz dolabında bekletilir. Karışım, filtreden (tülbent, filtre kâğıdı vb.) geçirilir. Buz ilave edilerek servis edilir.
Japanese Cold Brew: Japanese cold brew, V60 ve chemex demleme yöntemlerinin içine buz parçaları konup, kahveye belli aralıkla sıcak su dökerek hazırlanan, taze ve soğuk içilen bir cold brew çeşididir.
Tarif: 200 gr buz V60 servis sürahisine koyulur. 25 gram orta ince öğütüm kahve, toplamda 300 ml su ile pour over (üstten demleme) yöntemiyle demlenir. Kahveniz hazır bile.
Espresso Tonic: Espresso tonic yapmak aslında çok basit ve hızlıdır. Özellikle asitlik, tatlılık ve acılık dengesi dozunda tutulduğu zaman keyifle içilebilecek bir içecek haline gelir.
Tarif: Bardak buzla doldurulur. Tonik dökülür ve tonikle buzun karışmasına izin verilir ki buzlar toniği yeterince soğutsun. Espresso dökülür. Dilenirse limon, portakal gibi tatlandırıcılarla servis edilir.
Iced Americano: Americano’nun soğuk sürümü olarak nitelenir. Cold brew tadını andırır.
Tarif: Buzla doldurulan bardağa soğuk su ilave edilir ve tabii ki devamında espresso dökülür. Burada önemli olan husus espresso’nun biraz soğumasını beklemektir.
Iced Latte: Espresso bazlı sütlü kahve olan latte’nin buzlu soğuk versiyonu iced latte, şekersiz ya da tatlandırıcılar kullanılarak tüketilebilir.
Tarif: Dilenilen miktarda buz, tercihen uzun bir bardağa koyulur. Üzerine espresso dökülür ve soğuk süt ile tamamlanır. Karışımın yavaş yavaş birbiriyle birleşmesi beklenir.
Bu sıcak günlerde hepimizin içini ferahlatan soğuk kahvelerle, huzurlu ve enerji dolu anlara …
Derleyen: @_timeforcoffee Instagram hesabı kullanıcısı yazarımız.
KAYNAKÇA:
Comments